עגלת קניות

מה זה כסף? – עמודים ראשונים

ריקוד
כבר שנים רבות מעסיקה אותי שאלת הכסף, ובמהלך השנים רשמתי לעצמי רשימות שונות, מבטיח לעצמי שיום אחד אתפנה לחקור אותה לעומק. לפני שלוש שנים היום הזה הגיע, ומאז אני עובר מסע למידה אינטנסיבי שחורג הרבה מעבר למה שדמיינתי.
בתקופה האחרונה התעורר אצלי געגוע לחלום ישן: לרקוד. דמיינתי איך אני מתפנה בשנה הבאה, יום בשבוע, ללימודי ריקוד. אבל מייד גם הבנתי שזה לא מציאותי. עד שלא אסיים את מחקר הכסף לא אהיה פנוי. זה העציב אותי. בשנה הבאה אהיה בן שישים, ואני לא יודע עוד כמה זמן אני יכול לדחות את החלום הזה.
מה עושים?
עלה בדעתי שאני יכול לכתוב דוח ביניים שיסכם את עיקרי ממצאי עד כה, וירגיע את הדחיפות. אומנם יש לי תוכנית לכתוב ספר מפורט וגם כמה התחלות שלו, אבל בדמיוני הוא רחב כל כך בהיקפו, עד שאני נוטה לחוש מותש רק מן המחשבה עליו. דוח הביניים, כך הבנתי, יאפשר לגשת אליו באופן ידידותי ורגוע יותר, ואולי יוכל להוות טיוטה לספר עתידי רחב היקף ומלומד יותר. בינתיים, בדוח הזה, אני נוקט בלשון הצמצום, מנסה לכתוב את המינימום ההכרחי להבהרת התמונה, ולא מעבר לכך.
מלבד ה"ספר" יש למחקר הזה היבט נוסף, מעשי יותר, הקשור לקבוצת הלימוד שחברה אליי על מנת לחשוב על אלטרנטיבה לכסף או כסף אלטרנטיבי. אנחנו נפגשים אחת לשבועיים, והקצב הרגוע הזה מוחזק על ידי כולנו, מצמיח את פתרונותיו בעיתו, בלי שהדבר ידרוש ממני קורבנות נוספים.
בתנאים האלה, נדמה לי, שאין סיבה שלא אתפנה לרקוד.
זה משמח.

מבנה הספר
שני הפרקים הראשונים הם פרקי מבוא, בהם אני מציג את הכיוון הכללי והמושגים העיקריים המשמשים אותי.
שלושת הפרקים הבאים אחריהם עוסקים ביסודות: הפרק השלישי מוקדש לבעלות, הרביעי לעבודה, החמישי למעמדות.
בהתבסס על יסודות אלה, בחלק השני אני פורש את התשובה שלי לשאלה מה זה כסף. שלושת הפרקים הראשונים של חלק זה נוגעים להיבטי הליבה של הכסף, אותם כיניתי – השעורה, הזהב והכתב – והאחרון (פרק תשיעי) עוסק במעטפת.
החלק השלישי עוסק באלטרנטיבות למערכת הכספית. הוא כולל שני פרקים. הפרק העשירי הוא תאורטי באופיו, והפרק האחרון מדגים את הנאמר דרך כמה הצעות מעשיות.
בסוף הספר, לאחר פרק המקורות, תמצאו תוכן עניינים מפורט.

Share

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

טוען...